De tijd vliegt. Ik zit in mijn laatste vrije week voordat ik bij High Profile ga beginnen. Ik wilde van alles doen in deze tussenperiode, en ik heb van alles gedaan. In die anderhalve maand dat ik 'thuis' zat heb ik een aantal zaken ontdekt: film gaat het worden. Bij mij althans. Filmpjes maken, monteren en op het net zetten gaat een grote passie van me worden, dat voel ik.
Net als chatten. Ik chat me een slag in de rondte. Waar ik dat vóór mijn wisselperiode nooit deed. Ja een enkele keer MSN'en met Diederick van Eeden, eens in de maand, maar dan had je het ook wel gehad. Het gaat nu (al) verslavende vormen aannemen, als ik niet uitkijk. Het fijne is: ik onderhoud m'n contacten als een tierelier. En ik ben ervan overtuigd dat dit het nieuwe communiceren gaat worden in een business omgeving. Ik vind nu (ook) dat e-mailen toch wel een beetje passé is. Of nee, niet passé, maar het gaat wel erg langzaam.
Chatten gaat ook de journalistiek raken. Journalisten die al chattend hun interviews gaan afnemen. Ik stelde die manier van interviewen laatst voor aan Jeroen Mirck die me zondag voor de komende Adformatie heeft geïnterviewd over mijn overstap. Ik had Jeroen uitgenodigd om via Google Talk te chatten, maar dat is jammergenoeg niet helemaal gelukt, we zijn al snel Gmailend verder gegaan. Is ook goed te doen, misschien juist voor een interview toch nog een wat betere vorm, omdat je je al chattend een beetje opgefokt kunt gaan voelen. Je wilt toch ook wel eens nadenken voordat je iets antwoordt. Goed, het interview komt in de rubriek TAMTAM, onderdeel 'en nu even heel iets anders'.
Ik zal de lange uitvoering van het interview hier
morgen onder zetten, kun je mooi kijken hoe Jeroen van 1000 woorden 500 woorden maakt. Goed gedaan, Jeroen! Thanks.
Wie hebben we vandaag: Henk-Jan Winkeldermaat, die de evenementenbranche schokte/verraste door als hoofdredacteur van vakblad FZ (Reed Business) over te stappen naar directe concurrent High Profile (dat recentelijk ook de eventprijs Gouden Giraffe en een ander vakblad - Event & Image - overkocht, maar dat terzijde). Henk-Jan - al een paar jaar nadrukkelijk actief als blogger, fotograaf, pod- en vodcaster - begint in april bij zijn nieuwe werkgever als hoofdredacteur internet.
Een overstap naar de directe concurrent. Reden voor Reed Business om je meteen het pand uit te zetten. Pijnlijk moment?
Nee, lekker duidelijk. Zowel voor mij als voor Reed Business. Het is nieuwe policy in dit soort gevallen, ik heb er natuurlijk ook niets meer te zoeken. De laatste terugrit voelde als een bevrijdende rit naar een nieuw avontuur.
Op je weblog kreeg je veel reacties van branchegenoten vanwege je overstap. Een paar reacties: "Naar High Profile! Dat stond binnen FZ toch ongeveer gelijk aan vloeken in de kerk." En: "Het gras bij de buren...De tijd zal het leren. Nooit verwacht. Zinloos, niet te begrijpen en erg jammer." Alsof je van Feyenoord naar Ajax overstapt. Hoe leg je dit uit?
Ik leg die kritiek liever naast me neer. Ik heb overigens overwegend positieve reacties gekregen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor sommige mensen onbegrijpelijk is. Woorden als loyaliteit en geloofwaardigheid worden dan snel in de mond genomen, maar vooral loyaliteit is een overschat begrip. Met andere woorden: je bent je in deze tijd geen enkele baan zeker, je ligt zo op straat, maar andersom natuurlijk ook. Ik kies dan liever voor mijn eigen ontwikkeling. Reed Business is niet 'The Firm'.
Bij FZ was je uitgegroeid tot een multimediale duizendpoot, die events bezoekt met foto- en videocamera om daar vervolgens al bloggend, pod- en vodcastend online verslag van te doen. En laat internet nou net het toverwoord zijn van jouw hoogste baas Marianne van Leeuwen... Waarom dan toch weg bij Reed Business?
Voor mij is vooral van belang geweest dat ik in mijn nieuwe functie niets meer te maken zou hebben met eindredactie, vormgeving, bladen maken, kortom met print, maar dat ik me volledig kan focussen op internet. Daarbij heb ik het gevoel dat High Profile als bedrijf net wat sneller kan schakelen, net wat sneller kan beslissen. Inderdaad, het ging me te langzaam.
Je bent ruim vijf jaar hoofdredacteur geweest van de papieren FZ. Waarom vind je dat bladenmaken ineens niet meer leuk?
Ik wil continue kunnen veranderen, vernieuwen. Dat heb ik bij FZ laten zien doordat ik in vijf jaar tijd belachelijk vaak heb gerestyled: twee keer voor een blad dat zes keer per jaar verschijnt. Ik ben er gewoon klaar mee. Punt erachter. Iemand anders mag het doen. Als routine om de hoek komt kijken ben ik weg. Met online heb ik gemerkt dat de sky waarschijnlijk the limit is. En veel dynamischer, gewoon leuker. We gaan trouwens wel flink crossmediaal.
Nu al crossmediale plannen? Maar je moet nog beginnen!
We hebben met High Profile natuurlijk al een scala aan printproducten, events als de Gouden Giraffe en de High Profile Internet Awards en op internet niet alleen een site met allerlei bedrijfswijzers, eventjobs, maar ook filmpjes, en een prima nieuwsbrief, die gaan elkaar natuurlijk allemaal crossmediaal aanvullen en verwijzen. Speaking of crossmediaal, ik denk dat een groot deel van de uitgeverijen nog hoofdschuddend onder aan de springplank staan van het online zwembad, anderen klimmen voorzichtig de trap op naar boven, enkelen nemen al een aanloop, weer een ander hangt al - met hippe zwembroek - in de lucht en nog maar weinigen zijn echt al crossmediaal aan het zwemmen. Maar dat over een aantal jaar iedereen bij elkaar in dat bad ligt lijkt me duidelijk. Degenen die nu al baantjes aan het trekken zijn zullen winnen. Ik heb het gevoel dat wij (High Profile) in de duikfase zitten...
Met filmpjes die mogen bibberen, zoals je dat zegt wel zegt. Maar maak je al die filmpjes, foto's en blogberichtjes niet voor een kleine kern van die-hards? Is dit echt wat de branche wil lezen?
Highprofile.nl wordt breed informatieplatform. Met eventnieuws, achtergrond etcetera, maar ook met fun, foto's en video's over de mensen die werkzaam zijn in die branche. Ik ga bij de invulling erg uit van mijn eigen gut feeling, met andere woorden: ik denk mijn lezersdoelgroep te kennen, ik ken mezelf en wat ik interessant of leuk vind, vindt mijn doelgroep waarschijnlijk ook interessant. En daarbij: de mens verschilt niet zo veel van elkaar. Het klinkt plat, maar ook de zakelijkste mens wil wel eens vermaakt worden. Dus verboden toegang voor gortdroge info, die tóch geen hond leest.
Hoe zit dat nou met jouw eigen blog: die staat op een blogcommunity buiten het Zibb-domein van Reed Business (eventbranche.blogs.com). Kon je die activiteiten zomaar meenemen bij je vertrek?
Ja, die weblog is altijd van mij geweest, zoals dat hoort. Ik heb ook zo veel mogelijk buiten kantooruren gepost, you never know. En elke maand keurig zelf 15 eurootjes betaald aan TypePad. Het blijft toch passie hè.
Maar er stonden wel verslagjes op van events die je voor FZ bezocht. Lullig gezegd: heb je niet gewoon in je tijd bij Reed een project ontwikkeld waarmee je nu naar de directe concurrent stapt?
Niet bewust... dat project had ook bij Reed vorm kunnen krijgen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik denk dat FZ de vruchten heeft geplukt van mijn activiteiten, want zo lust ik er nog wel een paar. Vergeet niet dat ik aangenomen ben om enkel en alleen een blad te runnen, als hoofdredacteur, maar ook als eindredacteur en fotograaf. Of dat nou goed is of niet, meer dan de helft van FZ werd door mij geschreven. Uit eigen beweging heb ik daarnaast een succesvolle wekelijkse nieuwsbrief opgezet, naast het bestuderen van alle online ontwikkelingen. Ik draaide een kleine 60 uur per week, maar met veel plezier.
Afsluitend de vraag die de complete uitgeverswereld zich al een tijdje stelt: Gaan uitgevers straks geld verdienen met internet dankzij al die leuke vodcasts?
Direct en indirect. 2006, oké 2007 dan, wordt video, video en nog eens video. Buiten de mogelijkheden om er op allerlei manieren rond te adverteren is het vooral voor journalisten noodzaak, maar ook erg leuk om filmpjes te maken. Zo moeilijk is het allemaal niet. Niet alleen de blogosfeer, ook de vlogosfeer gaat afrekenen met de luie journalist. Die overleeft het niet. Zonder film. Denk ik.
My pleasure, Henk-Jan. Het was een verfrissend, open-minded 'gesprek'. Morgen dus de edit-versie in Adformatie en de 12-inch op jouw blog! ;)
Geplaatst door: Jeroen Mirck | woensdag, 29 maart 2006 om 10:38
En hij staat erop!
Geplaatst door: Jeroen Mirck | donderdag, 30 maart 2006 om 09:44
Ook toevallig, ik zit je on this very moment net te mailen of jij als chaoot niet vergeet mij een Adformatie op te sturen. Ik krijg me toch een traffic binnen! Het lijkt Retecool.com wel die in een berichtje naar me linkt. Ha!
Geplaatst door: Henk-Jan Winkeldermaat | donderdag, 30 maart 2006 om 09:49
Schreef je niet juist dat jij de chaoot was? ;)
Geplaatst door: Jeroen Mirck | donderdag, 30 maart 2006 om 09:56
Dat bedoel ik. Dat wordt nog wat in mijn nieuwe functie. Gelukkig hoef ik geen leiding te geven. Of toch?
Geplaatst door: Henk-Jan Winkeldermaat | donderdag, 30 maart 2006 om 10:24
Ik deel je enthousiasme voor chatten. Kanttekening is wel dat het 'verslavende' effect de arbeidsproductiviteit danig in gevaar brengt. Ik merk zelf al bij e-mail dat ik om de haverklap check of ik mail heb. Toch weer even afgeleid. Met Google Talk en andere online messengers zie ik hier - zeker voor het bedrijfsleven - wel een uitdaging in om te voorkomen dat je niet de hele dag heel veel doet maar niet hetgeen je 's ochtends van plan was...
Geplaatst door: Simon Renes | donderdag, 30 maart 2006 om 21:01