Congresgangers, vergadertijgers en netwerkers verwachten bij zakelijke bijeenkomsten steeds vaker momenten van verrassing, beleving en onthaasting. Kennisoverdracht en ontmoeting blijven de basis, maar wie er in slaagt memorabele meetings te creëren kan zeer succesvol zijn in de markt van conferenties en zakelijke evenementen.
PERSBERICHT
Carl Rohde en Tom van 't Hek tijdens trendpresentatie bij Center Parcs
‘Meer verrassing en beleving bij meetings en congressen’
Congresgangers, vergadertijgers en netwerkers verwachten bij zakelijke bijeenkomsten steeds vaker momenten van verrassing, beleving en onthaasting. Kennisoverdracht en ontmoeting blijven de basis, maar wie er in slaagt memorabele meetings te creëren kan zeer succesvol zijn in de markt van conferenties en zakelijke evenementen.
Deze visie komt uit de koker van academisch trendwatcher Carl Rohde en sportfenomeen Tom van ’t Hek. Beiden geloven sterk in meetings nieuwe stijl, zo bleek uit hun presentaties tijdens het interactieve evenement ‘Doe meer met de toekomst’. Ruim 100 professionals uit de wereld van meetings, congressen en evenementen woonden de trendsessie op Center Parcs Het Heijderbos bij.
‘Doe meer met de toekomst’ past in de campagne van Center Parcs om een beter imago op te bouwen in de zakelijke markt. De parken genieten grote bekendheid als vakantie-oases. De boodschap dat de locaties zich ook prima lenen voor Business Breaks leverde tot voor kort echter vooral opgetrokken wenkbrauwen op. Reden om onder het motto ‘Ontdek het best bewaarde geheim van Center Parcs’ de dialoog aan te gaan met meetingplanners en organisatoren. Om te onderzoeken op welke wijze de zakelijke markt het beste bediend kan worden.
‘Ontstress me, verras me’
De vraag naar meer ontspanning, dynamiek en variatie in zakelijke bijeenkomsten is volgens Carl Rohde het gevolg van drie megatrends: toenemende stress, de belevingseconomie en de behoefte aan een persoonlijke benadering. Als cultuursociologisch onderzoeker is hij verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast volgt hij met het virtuele netwerk Signs of Time wereldwijd trends in gedrag en beleving.
“Vroeger gingen we op vakantie om te genieten, nu om de batterij op te laden. Als we een burn-out voelen opkomen, nemen we een ‘zonnesnack’: met een goedkoop vliegticket naar een zonbestemming en dan een paar dagen plat op het strand, om de ‘ struggle for life’ niet te verliezen. Ontstress me en verras me, schreeuwen we met z’n allen. Niet alleen in ons privé-leven, maar ook bij zakelijke bijeenkomsten. We willen vergaderingen, lezingen en trainingen combineren met actie, beleving en verrassing. Organisatoren en locaties kunnen daar op inspelen door memorabele meetings te creëren. Want we hebben voldoende producten, maar nooit genoeg dierbare herinneringen.”
‘Saaiheid doorbreken’
Professioneel congresspreker Tom van ’t Hek onderstreept de visie van Rohde. Hij verbaast zich in de praktijk vaak over de ‘dodelijke saaiheid’ van bijeenkomsten. Een saaiheid waar organisatoren zich soms zeer bewust van zijn, want regelmatig krijgt Van ’t Hek het verzoek ‘zich aan de tijd te houden, want de bar moet op tijd open’. Blijkbaar het moment waar iedere congresganger naar uit kijkt.
“Als je de snelheid der veranderingen goed bij kunt houden, verander je niet snel genoeg”, stelde de voormalige hockey-international. “Je ziet mensen vaak in de valkuil van de zelfgenoegzaamheid trappen. Ook in de congreswereld. Waarom voortdurend veranderen als het toch goed gaat? Ik dacht zelf ook zo, als hockeycoach tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Goed team, winnend concept, wat kon er mis gaan? Veel dus, want ik zag niet dat de concurrentie ons met grote snelheid inhaalde, terwijl wij over de vluchtstrook sukkelden. Ik vergat om kritisch te zijn op mezelf en dat herken ik in de meetingmarkt. Ik geloof dat er kansen liggen voor iedereen die een goede mix van inhoud en beleving kan bieden.”
"Kennisoverdracht en ontmoeting blijven de basis, maar wie er in slaagt memorabele meetings te creëren kan zeer succesvol zijn in de markt van conferenties en zakelijke evenementen."
Grappig. Pas geleden werd me gevraagd of het initiatief van eventblogs.nl jusit er niet voor gaat zorgen dat mensen thuisblijven van evenementen en congressen om het online te volgen. Ik denk dat dat inderdaad een gevolg kan zijn, tenzij je als organisator voor net even wat meer zorgt dan 5 sprekers achter een kansel en lauwe pils. Inderdaad die extra beleving die er voor moet zorgen dat je er bij wil zijn in levende lijve ipv virtueel. Wat niet wil zeggen dat je virtueel natuurlijk ook voor beleving kan zorgen op je event!
Geplaatst door: Frank Meeuwsen | woensdag, 12 oktober 2005 om 22:19
Eventblogging is mijnsinziens ook vooral ondersteunend, ook voor mensen die bij de conferentie zijn geweest.
Ik had het er vrijdag toevallig over met Hans Poortvliet, directeur van HSMAI (zie bericht hieronder), het blijft de vraag of het vastleggen van een presentatie op Google Video (voor de hele wereld te zien dus) nou een gevaar of juist een kans is mbt live communicatie.
Ik denk dat het juist een kans is. Mensen die bijvoorbeeld in het geval van de HSMAI bijeenkomst niet aanwezig konden zijn, of nooit aanwezig zijn geweest, worden juist getriggerd om er de volgende keer juist WEL bij te zijn. Ze zien wat ze eigenlijk missen. De kracht van live ergens aanwezig zijn is groter dan een filmpje van een presentatie bekijken achteraf.
Maar goed, ik weet ook niet alles zeker (thank God).
Geplaatst door: Henk-Jan | donderdag, 13 oktober 2005 om 11:05
De saaiheid doorbreken; prachtige slogan! En congressen hebben alles in zich om dat waar te maken: uit de dagelijkse hektiek, inspirerende sprekers en deelnemers, de accu opladen lukt dan prima! Dat dat ook een vak is: gelukkig maar! Wees wel tevoren als deelnemer kritisch en stel vragen voordat je besluit te gaan, dit voorkomt teleurstelling!
Geplaatst door: Marga Groot Zwaaftink | zondag, 16 oktober 2005 om 18:54