De eerste gastcolumn op de nieuwe eventbranche weblog.
Nicoline van Straten van The Live House over het verschil tussen mannen en vrouwen in het evenementenvak.
'Wie niet invoelt, telt niet mee'
Wie niet invoelt, telt niet mee
Deze zomer was ik aan het beeldhouwen in Frankrijk. Met mij streefde een hoogleraar innovatiekunde aan Nijenrode in Breukelen naar een optimaal creatieve prestatie. Over het resultaat mogen anderen oordelen, wij hadden interessante discussies over het ontstaan van creativiteit, het basiselement voor innovatieve ontwikkelingen. Hij noemde me de ingrediënten die daarbij onontbeerlijk zijn: kennis, betrokkenheid en visie. En voila: daar waren de pijlers voor mijn column over het verschil tussen mannen en vrouwen in het evenementenvak.
Als geen ander merk ik de verschillen tussen de twee seksen. Bij mijn trainingen (die ik inmiddels 18 jaar geef) is de man nog steeds sporadisch vertegenwoordigd. Daarin in al die jaren geen verandering ingetreden. Op een groep van 25 zijn er gemiddeld 23 vrouwen en 2 mannen. De vrouwen zijn dan de werkbijen uit het veld en die sporadisch voorkomende mannelijke cursist is hoofd logistiek of hoofd catering. Verdwaald in het organisatievak dus eigenlijk.
Elke keer gaan we op zoek naar de onontbeerlijke karaktereigenschappen, waarmee een evenementenorganisator begiftigd moet zijn om een onderscheidend en vlekkeloos verlopend evenement neer te zetten. En elke keer weer komen we op lijst, waarvan ik je hier een top tien in willekeurige volgorde geef:
- Stressbestendig
- Overzicht behoudend
- Tactisch
- Onderhandelend
- Creatief
- Invoelend
- Doortastend
- Kundig en ingevoerd
- Betrokken
- Sturend.
De meeste eigenschappen komen bij zowel vrouwen als mannen voor. Daar zit het verschil dus niet in. Maar het onderscheidende aspect is invoelingsvermogen; dat komt bij vrouwen in veel grotere mate voor dan bij mannen. Ik bedoel geen intuïtie, maar het je kunnen verplaatsen in andermans gevoelens, gedrag, gemoedstoestand. En laat dat nu hét belangrijkste aspect van evenementenorganisatie zijn.
Invoelen is eigenlijk een samensmelting van aanvoelen en inschatten. Wie niet aanvoelt wat een doelgroep wil of nodig heeft, kan niet inschatten wat ze nodig heeft om een boodschap te kunnen ontvangen. Wie niet invoelt, telt niet mee. Daarmee was voor mij het punt ‘betrokkenheid’ duidelijk.
Kennis van het evenementenvak is een ander punt. Een evenement is een subtiel samenhangend spinnenweb, waarbij alle elementen met zorg gekozen dienen te worden. En ook daar is de vrouw meer bedreven dan de man. Want vanuit haar ijver om de zaken goed en zorgvuldig te doen, vergaart ze veel kennis om vrijuit te kunnen putten en in details te verwerken. Kijk maar naar het lezersbestand van dit blad en het bezoekprofiel van de FZ-site, veelal vrouwen!
Blijft tot slot het punt visie. Hoeveel vrouwen ook organiseren, vaak gebeurt dat in opdracht van mannen. Zij hebben de visie dat er wat moet gaan gebeuren, de vrouw met haar visie vult dat in. En laat nu in de cursus ook altijd aan bod komen hoe de cursisten hun interne opdrachtgever het best kunt overtuigen van hun visie?
Ach, ook ik ben een vrouw en als als afzender van dit stuk voor mannen natuurlijk gepreoccupeerd. Maar voor mij wordt keer op keer bewezen dat vrouwen van nature meer geschikt zijn om evenementenorganisatie te verrichten. Laat dat zo blijven, het is in ieders voordeel!
Nicoline van Straten, The Live House
hallo Nicolien, ik ben het helemaal met je eens, ik noem het altijd inlevingsvermogen. Verplaats je in je klant, degene die tegenover je zit. Misschien heeft het ook te maken met het toch wat meer zorgende karakter van vrouwen in het algemeen??
Mannen vertonen toch vaak haantjesgedrag , kijk maar naar alle verschenen artikelen in FZ en wie er werkzaam zijn in de branche. De heren laten zich maar al te graag interviewen, terwijl de vrouwen het wel weer even gaan regelen en de klus gaan klaren.
Groet Caroline
Geplaatst door: carolinejanssen | vrijdag, 19 augustus 2005 om 15:30